Mange bruker båt til rekreasjon, ferie og kos. Som oftest går det helt fint, men risikoen for uønskede hendelser er alltid til stede i en båt. Det er det mange som erfarer hvert år.

Vår påstand er at mange uønskede hendelser kunne vært unngått med enkle tiltak. Her vil du finne gode råd for å forbygge brann og andre uønskede hendelser om bord i båten.

Vi anbefaler alle som er glad i sjøen til å forberede seg på årets båtsesong. Hjemmesiden til Redningsselskapet er et eksempel på en side som er proppfull av gode råd om sikkerhet til sjøs. Sjøfartsdirektoratet er en annen side som inneholder mye nyttig informasjon om sikkerhet i fritidsbåter, sjøvettregler og badevettregler.
Også nettstedet Sikker hverdag (sikkerhverdag.no) har flere aktuelle temasider;

Bruk redningsvest eller flyteplagg!

Hvert år mister mange mennesker livet på grunn av hendelser i fritidsbåt. Mange av disse dødsfallene skyldes manglende bruk av redningsvest eller flyteplagg. Og du trenger ikke være uvettig, det holder å bare være uheldig. Sjøfartsdirektoratet har laget en film som beskriver bedre en tusen ord hvorfor flyteutstyr er så viktig.

Du kan leie en redningsvest av brannvesenet

Vi i Grenland brann og redning tilbyr utleie av redningsvester i ulike størrelser på flere av våre stasjoner. Les mer her.

GODE RÅD FØR DU DRAR PÅ TUR MED BÅT ELLER CAMPIGNVOGN:

🔥 Røykvarsler er din aller beste investering! Ha alltid røykvarsler i taket der du sover om bord i båten eller campingvogna  – og sjekk at den fungerer!

🔥 Slokkeapparat er godt å ha om uhellet er ute. Hjemme i din egen bolig skal du ha minimum 6-kilosapparat, men i båt og campingvogn kan du selv velge størrelse etter behov – men ikke under 2 kg.

🔥 Levende lys er både romantisk og koselig, men sammen med litt bølgeskvulp eller annen bevegelse i båt og vogn kan levende lys velte og det kan bli litt for hett om bord. Elektriske lys gjør samme susen hvis du er ute etter litt tryggere stemning! Gå ALDRI fra levende lys om bord i båten eller i campingvogna, selv om du er i nærheten.

🔥 Drivstoff og gass er svært brannfarlig og antenner på et blunk. Sjekk for lekkasjer og søl. Husk på god lufting dersom du har utstyr som forbruker brennbar væske eller gass, og sjekk at ev. eksos føres ut fra der du sover og oppholder deg. En gassalarm er en billig livsforsikring og sørger for at du og din familie sover trygt om natten.

🔥 Brannskader må behandles raskt! Har uhellet vært ute – bruk 20/20-regelen; kjøl det skadede området ned med omtrent 20 graders vann i 20 minutter. Ha lav terskel for å ringe 113, spesielt om det er barn som er brannskadet.

🔥 Det elektriske anlegget i båter eller vogner er ofte ureglementert eller gammelt. Få gjerne en fagperson til å gå over det elektriske anlegget. Det kan spare deg for frustrasjon og kanskje til og med brann.

En båtbrann utvikler seg ofte svært raskt. Bildet til høyre er hentet fra en sak i TA om en båtbrann på Heddalsvannet i Notodden i 2021. En båt med to personer om bord tok plutselig fyr, og i løpet av kort tid stod båten i full fyr. Heldigvis ble ingen skadet i hendelsen.