Du har kanskje hørt om mennesker som skades eller dør av kullosforgiftning? Men hva er egentlig kullosforgiftning og hvordan oppstår det.
I enhver forbrenning utvikles det giftige og uforbrente gasser. Den verste av disse gassene er karbonmonoksid (CO), ofte kalt kullos. Mange omtaler denne gassen som den usynlige faren fordi den kommer snikende uten at vi merker det. Den er nemlig usynlig, luktfri og vanskelig å oppdage, og ved eksponering blir du gradvis trettere og mer sliten. Og etter en liten stund er du ute av stand til å reagere.
Årsaker til kullosforgiftning
Små mengder kullos utvikles i de fleste branner og i de fleste forbrenninger. I apparater som drives av gass, for eksempel gassdrevne varmeovner, vannvarmere, komfyrer og kjøleskap, foregår det kontinuerlig forbrenning av en brennbar gass. Dersom apparatet står i et lite rom, eller har dårlig ventilasjon, skal det lite kullos til før det kan gå galt.
Feil bruk eller feil på gassapparater innendørs en stor årsak til kullosforgiftning. Størst er faren der gassapparater brukes over lang tid i rom hvor mennesker oppholder seg. Gassdrevne varmeovner uten avtrekk og gassvannvarmere til hyttedusjer er gjengangere i hendelser med alvorlig utfall, men også gasskomfyrer, gassdrevne kjøleskap og til og med primuser har forårsaket uopprettelige skader. Det finnes også eksempler på kullosforgiftning i rom med aggregater som står og går og i rom med vedovner som lekker.
Hvordan kan vi unngå kullosforgiftning?
De fleste som omkommer i brann dør av kullosforgiftning, og gjerne i kombinasjon med lite oksygen i lufta de puster inn. Det betyr at du ved å forebygge brann reduserer risikoen for kullosforgiftning.
Dersom du bruker gassapparater er det svært viktig at du sørger for god lufting i rommet, og at du påser at apparatene brukes og vedlikeholdes riktig. Gassapparater uten eget avtrekk skal aldri brukes over lang tid og ALDRI når du sover. Det gjelder også for aggregater.