Klima- og miljøberedskap i Telemark

Beredskap for hendelser knyttet til klima og miljø er i Telemark organisert som et kommunalt oppgavefellesskap. Kommunalt oppgavefellesskap for klima- og miljøberedskap i Telemark skal bidra til å sikre at hver av deltakerkommunene er i stand til å ivareta sin aksjonsplikt og bistandsplikt mot mindre tilfeller av akuttforurensning, felles reservestyrke mot skogbrann, flom og andre beredskapshendelser etter følgende lovverk:

  • Lov om kommunal beredskapsplikt, sivile beskyttelsestiltak og Sivilforsvaret (sivilbeskyttelsesloven) kap. 5
  • Lov om vern mot forurensninger og om avfall (forurensningsloven) kap. 6
  • Lov om vern mot brann, eksplosjon og ulykker med farlig stoff og om brannvesenets redningsoppgaver (brann- og eksplosjonsvernloven) § 15, jf. brann- og redningsvesenforskriften § 16.
  • Lov om kommuner og fylkeskommuner (kommuneloven) kap. 19

Porsgrunn kommune er kontorkommune, og Grenland brann og redning IKS har operativt og utførende ansvar.

Representantskapet er oppgavefelleskapets øverste organ, og består av ett medlem fra hver av deltagerkommunene. Representantskapet velger selv sin leder og nestleder for fire år av gangen.

Aktuelle saker og ressurser

 

Vi deler klima- og miljøberedskap i fire hovedkategorier;

  • Skogbranntropper i Telemark
  • Interkommunalt utvalg mot akutt forurensing (IUA)
  • Droneberedskap
  • Flomberedska

Nederst på siden kan du lese litt om hver av disse tjenestene.

Organisering av kommunalt oppgavefellesskap for klima- og miljøberedskap i Telemark finner du her.

Kontaktinformasjon:

Skogbrannberedskap

Kommunene i Telemark har etablert en felles skogbrannberedskap med ca. 110 personer fordelt på fire tropper. Alle mannskapene innehar skogbrukskunnskap, enten som skogeiere eller skogsarbeidere. Skogbranntropp Tinn/Notodden administreres fra Notodden.

Mannskap og utstyr fra skogbranntroppene kan rekvireres av brannsjefer (også i andre fylker) til innsats ved skogbranner, IUA-hendelser eller ved andre hendelser der denne ressursen kan være nyttig. Kostnadene til drift i forbindelse med aksjoner bæres av den part som har rekvirert mannskap/utstyr.

IUA Telemark

Interkommunalt utvalgt mot akuttforurensing (IUA-Telemark) er etablert for å ivareta forurensning både fra olje og andre kjemikalier og dekker sjø, land og vassdrag i Telemark. IUA-samarbeidet er en landsdekkende beredskap som bygger på de 32 etablerte interkommunale utvalg (regioner). 

Droneberedskap

Kommunene i Telemark har etablert felles droneberedskap og har god beredskap på ordinære droner og undervannsdrone, såkalt ROV. Vi har droner av høy kvalitet, og vi har mange sertifiserte dronepiloter. Dronene kan benyttes til søk og andre redningsaksjoner, samt som beslutningsverktøy ved skogbranner, kjemikalieuhell og andre store hendelser. 

 

Flomberedskap

I Telemark har kommunene gått sammen om en felles flomberedskapordning, med utstyr og opplært mannskap som kan flyttes rundt til de mest sårbare områdene i forbindelse med flom. Grenland brann og redning IKS organiserer og styrer denne beredskapen.