Skal du ferdes på isen er det viktig at du vet hvordan du kan oppholde seg på isen på en trygg måte, og at du vet hva du skal gjøre dersom du går gjennom.
Isvettreglene er et sett med regler som du bør bruke fem minutter på å lese. De kan spare deg for et ufrivillig isbad, og kanskje til og med livet!
Isforholdene kan variere like mye som snøforholdene, og forholdene på ett og samme sted kan variere fra dag til dag. På innsjøer endrer isen seg i forhold til lufttemperatur og strømningsforhold i elveoser. Tykkelsen på sjøisen endrer seg også fort i forbindelse med tidevannsstrømmer.
På nettsiden varsom.no finner du isvarsel for hele landet. Disse varslene er generelle, og det er derfor avgjørende å undersøke isen selv før man legger utpå. Med en isstav, isøks eller et isbor kan man enkelt kontrollere tykkelsen på isen. Er det mindre enn 10 cm stålis bør man holde seg på land.
Nyttig utstyr:
Isøks/isstav: Med en øks eller isstav kan du enkelt sjekke isens tykkelse. Et isbor kan også brukes.
Flytedress/vest: Med flytedress eller redningsvest holder du deg flytende. Det gjør det også enklere å komme opp på isen.
Ispigger: Ispigger er to «spikre» som er festet til hvert sitt håndtak som du har rundt halsen. Skulle du ramle gjennom isen, er de enkle å få tak i. Ispiggene bruker du til å klatre opp på isen igjen ved å ta en pigg i hver hånd og dra deg oppover.
Tau: Tau er smart å ha med. Fisker du sammen med andre kan alle sammen binde seg fast i det samme tauet. Da er det ikke så vanskelig å dra opp vedkommende om noen skulle være uheldig og ramle uti.
Brodder: Med brodder unngår du å falle på isen. Piggene på broddene må være kraftige og skarpe så de fester seg godt i isen.
Tørt tøy: Går du gjennom isen er det viktig å få på seg varmt og tørt tøy så fort som mulig.
Bilde over er tatt av tre ivrige isfiskere i Eidangerfjorden i 2023 (Kattøya til venstre på bildet). Isen her var bortimot 40 cm tykk.
På bilde til høyre ser vi mannskaper fra Grenland brann og redning som trener på isredning.