Mange boligbranner har elektrisk årsak. I perioden 2016-2023 er det registrert 1749 branner med elektrisk årsak i boliger i Norge. 732 av disse, altså mer enn 40 % kan knyttes til vaskemaskin eller tørketrommel, mens det var 321 branner i komfyrer eller koketopper. 220 branner kan knyttes til varmeovner og 215 til kjøleskap eller fryser.

Veldig mange branner med elektrisk årsak kunne vært unngått. Ved å følge noen enkle råd kan du redusere sannsynligheten for og konsekvensene en slik brann i det elektriske kan medføre:

1. Ikke bruk skjøteledning på apparater over 1000 watt.
Skjøteledninger og strømforgrenere er ofte ikke dimensjonert for høy belastning. Overbelastning kan medføre varmegang og i verste fall brann. Varmeovner, tørketromler og vaskemaskiner er eksempler på apparater som aldri skal være tilkoblet strømnettet via skjøteledning eller forgrener.
2. Unngå bruk av vaskemaskin, tørketrommel og oppvaskmaskin når du sover.
Statistikk viser at 40 % av boligbranner med elektrisk årsak kan knyttes til vaskemaskin og tørketrommel. Derfor er det lurt å å være tilstede og våken når du vasker tøy eller tørker tøy i tørketrommelen.
3. Tøm lofilteret i tørketrommelen etter hver bruk.
Et tett lofilter kan føre til høy varmeutvikling og i verste fall brann. Et rent lofilter vil i tillegg gjøre at tøyet tørker raskere og mer energieffektivt. 
4. Ikke bruk komfyren når du er trøtt eller full.
Mange branner «tilberedes» på kjøkkenet. Dersom du ikke passer på kan maten bli så varm at den forårsaker røykutvikling og i mange tilfeller brann. En komfyrvakt er en billig livsforsikring.
5. Ikke bruk pc i senga.
Pc’er og nettbrett har ofte lufteventiler under eller på siden. Dersom disse lufteventilene tildekkes kan pc’en eller nettbrettet bli så varm at den går i stykker eller tar fyr.
6. Ikke lad mobilen, pc’en eller andre elektriske apparater om natta.
Selv om sannsynligheten for brann under lading er lav, kan konsekvensene være fatale. Derfor anbefales det ikke å lade om natten. I tillegg bør ikke mobilen ligge under en pute eller oppå dynen din når den lader på grunn av faren for overoppheting.
7. Pass på at panelovner og andre elektriske varmeovner ikke dekkes til med klær eller at møbler står for nær.
Over tid kan materialer i klær og møbler tørke helt ut og forårsake brann.
8. Sjekk det elektriske anlegget ditt.
Ta en titt i sikringsskapet og påse at stikkontakter og støpsel er hele og fine. Misfarging kan kan skyldes varmegang og medføre økt risiko for brann. Er du usikker bør du kontakte en elektriker.
9. Monter nok røykvarslere.
Pass på at du har tilstrekkelig med røykvarslere, også i nærheten av vaskemaskin, oppvaskmaskin og i rom med komfyr.

Spar strøm uten å øke risikoen

De fleste av oss blir berørt av høye strømpriser, selv om staten tar deler av regninga. Det er penger å spare på å redusere og justere strømforbruket, men husk at det ikke skal gå på bekostning av sikkerheten.

Strømmen er billigst om natten når forbruket er lite og dyrest når forbruket er størst, nemlig på morgenkvisten og på ettermiddagen når mange mennesker lager middag, lader elbilen og setter på vaskemaskinen.

For å spare strøm er det nødvendig å vite hva man bruker strømmen til. Rundt regnet bruker en vanlig husholdning:

  • 60 % til oppvarming
  • 15 % til varmtvann
  • 15 % til elektriske apparater
  • 10 % til belysning

Oppvarming av boligen

Oppvarming er det vi vanligvis bruker mest strøm til i en bolig, og her kan det være penger å spare. Ved å skru ned romtemperaturen med bare én grad, kan du spare rundt 5 % av strømmen du bruker til oppvarming. Og siden strømprisene er lavere om natten kan det være lurt å varme opp boligen litt ekstra før du står opp om morgenen, og skru ned varmen ned når strømmen er på det dyreste.

En effektiv og moderne varmepumpe kan være en smart investering. Med den får du mer varme pr. krone og du kan enkelt justere forbruket når strømmen er billigst, for eksempel på formiddagen og tidlig på morgenen før du står opp.

Har du mulighet til å fyre med ved kan det være billigere enn oppvarming med strøm når strømprisen er høy, spesielt hvis du har en moderne, rentbrennende vedovn. Disse er langt mer effektive og miljøvennlige enn gamle vedovner.

Varmtvann

Med en sparedusj vil du halvere forbruket av varmtvann, og dermed halvere strømmen du bruker til oppvarming av vann. Kombinerer du dette med å dusje før du går til sengs om kvelden kan du spare mye penger. Og husk at jo kortere tid du bruker i dusjen, desto mer sparer du på strømregninga.

Med en “gavmild” dusj bruker du fort 16 liter vann i minuttet. Dusjer du i ti minutter bruker du dermed 160 liter vann, og det går med omkring 5 kWh for å varme opp nytt vann. Monterer du en sparedusj og halverer tida i dusjen kan du spare 75 %. Da sier det seg selv at en husstand kan spare mange tusen i året.

Vask av klær og oppvask

En klesvask på 40 grader bruker i snitt rundt 0,5 kWh. Skrur du opp temperaturen til 60 grader bruker du rundt 1 kWh, mens en 90 graders vask nærmer seg 2 kWh. En oppvaskmaskin bruker +/- 1kWh. Det kan være lurt å ta både dusjen, oppvasken og klesvasken om kvelden når strømprisen er lav, gjerne etter kl. 2000, eller midt på dagen hvis du har anledning til det. I tillegg er det strøm, og dermed penger, å spare på å fylle maskinene helt opp og bruke spareprogram. På grunn av brannsikkerhet fraråder vi å bruke vaskemaskin, tørketrommel eller oppvaskmaskin når du sover. Det du eventuelt sparer ved å bruke vaskemaskin, tørketrommel og oppvaskmaskin om natta er veldig lite sammenlignet med den økte brannrisikoen du påfører de som bor i boligen.

Ikke betal mer for strømmen enn du må

Det kan potensielt være mye å spare på å bytte strømavtale eller strømleverandør. Har du for eksempel en strømavtale til variabelpris? Da betaler du antakeligvis for mye i forhold til hva du i snitt ville betalt for en strømavtale til spotpris. Og selv om du allerede har strøm til spotpris kan det finnes andre strømavtaler eller andre strømleverandører med enda bedre vilkår enn det du har i dag.

På nettet finner du mange sider som sammenligner prisen på strøm.

ømleverandører og ulike strømavtaler, og det er enkelt å bytte.