De fleste er klar over at batteriet i røykvarsleren skal byttes årlig. Men det er få som er klar over at selve røykvarsleren går ut på dato. Utløpsdatoen står som oftest på baksiden av røykvarsleren. Her finner du også produksjonsdatoen. Som oftest er anbefalt levetid 10 år, men det finnes variasjoner.

Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap, DSB, anbefaler uansett alle å bytte ut røykvarsleren hvert åttende til tiende år. Grunnen er at røykvarslerens evne til tidlig å oppdage røyk svekkes over tid. Det skyldes både at elektronikken forringes, og at støv og smuss samler seg opp inne i varsleren.

Nye røykvarslere fungerer ofte bedre enn gamle. Sjekk derfor produksjonsdato og eventuelt utløpsdato regelmessig.
Dersom røykvarsleren er over åtte til ti år, bør du bytte den ut.

En av våre ansatte sjekket røykvarslerne sine forleden. Han oppdaget at røykvarslerne han hadde montert for noen «få» år siden, hadde gått ut på dato tre år i forveien. Riktignok hadde disse røykvarslerne kun fem års levetid, men likevel var det bortimot åtte år siden han monterte dem. Tiden går fort, og det er derfor greit å sjekke produksjonsdato og utløpsdato jevnlig.
Den ansatte ønsker å være anonym, på grunn av faren for represalier fra brann- og redningssjefen vår.:-)

«Best før, ofte god etter» står det på melkekartongen. Det gjelder nok ofte også for røykvarslere. Det er altså ikke sånn at den plutselig ikke fungerer mer. Men undersøkelser viser altså at kvaliteten reduseres. Og er det et forhold der man ikke bør fire på kvaliteten, så er det med sikkerheten.